Cutit ceramic 9cm
Cuțit de ceramică 9 cm Cod 4490044
CUȚITE DE CERAMICĂ. Cuțitele au un singur scop – de a felia frumos, rapid și comod a alimentelor. Recent, cuțitele din ceramică ajung în topul preferințelor cumpărătorilor tot mai des. Lama cuțitului de ceramică este fabricată pe bază de oxid de zirconiu ZrO2 (denumirea completă este oxid de ytriu policristalin titan-zirconiu-aluminiu YTZAP). Se mai numește dioxid de zirconiu. Culoare alb, negru și altele.
Culoarea lamei depinde de amestecuri, dar acest lucru nu afectează calitățile funcționale ale cuțitului. Rezistența la uzură a cuțitelor ceramice de zirconiu este se datorează procesului de călire, sau mai degrabă de timpul petrecut de lamă într-un cuptor special și de temperatura la care se efectuează acest proces. Cuțitele cu lama neagră sunt mai călite, deci mai durabile și, respectiv, mai scumpe. Cuțitele de ceramică, spre deosebire de cele din oțel, au o duritate mai mare.
Pe scara Mohs, duritatea ceramicii este de 8,2-8,4 unități, iar duritatea așa-numitul oțel de Damasc este de 6,2-6,3. Lama cuțitului din ceramică arată destul de groasă. Dar acest lucru nu reduce în nici un caz comoditatea felierii și permite obținerea unor felii extrem de subțiri, aproape transparente. Spre deosebire de o lamă din oțel inoxidabil, o lamă din ceramică nu poate fi subțire. În caz contrar, ele s-ar sparge la cea mai mică presiune.
Avantajele cuțitelor de ceramică: ușoare, au capacitate de tăiere și duritate sporite, nu necesită ascuțire timp de 3-5 ani, nu transmit mirosurile alimentelor, nu se oxidează, aspect excelent fără zgârieturi. Feliază impecabil legumele moi, în special roșiile, fructele, șunca, cârnații afumați și fructele de mare.
Dezavantaje: fragilitate, atunci când este apăsat mai puternic și când lama este curbată, nu poate fi utilizat pe tocătoarele de sticlă, fragilitate (nu scăpați jos cuțitul, nu tăiați oase și alimente congelate), nu poate fi spălat în mașina de spălat vase, necesită o manipulare atentă (nu poate fi aruncată în chiuvetă sau pe blat). Ascuțirea cuțitelor ceramice ar trebui să fie efectuată de un meșter profesionist, care utilizează echipamente speciale (elementul de ascuțire fiind un abraziv diamantat) timp de aproximativ o jumătate de oră, o dată la 3-5 ani.
Nu se recomandă păstrarea cuțitelor de ceramică împreună cu alte tacâmuri pentru a evita deteriorarea lor. Lama cuțitului de ceramică este fragilă. Muchia de tăiere poate fi deteriorate printr-o singură mișcare neîndemânatică. De exemplu, lovind marginii unei farfurii sau poticnirea de un os în timp ce tăiați carnea.
O crestătură mare sau 2-3 mici pe muchia ascuțită a cuțitului și acesta este bun de aruncat. Prin urmare, cuțitul de ceramică nu trebuie utilizat pentru lucrări, care pot cauza îndoirea lamei sau impactul cu ceva tare. De asemenea, este foarte important să nu scăpați cuțitul jos, mai ales pe pardoseli cu gresie. Toate dezavantajele cuțitelor ceramice asociate cu anumite restricții de utilizare și depozitare pot fi ignorate în cazul în care decideți să utilizați cuțite de oțel de înaltă calitate de la mărcile europene și japoneze (cu excepția, desigur, a posibilității de a tăia oase și alimentele congelate).